Ingrediënten

  175 gram aardappel (bloemig)
  zout en peper
  300 gram zalmfilet, heel fijn gesneden
  150 gram gerookte zalmblokjes, heel fijngesneden
  1 eidooier, losgeklopt
  3 eetlepels fijngehakte dille
  1 rijpe avocado, geschild en pit verwijderd
  4 eetlepels (olijf) mayonaise
  1 klein teentje knoflook, geperst
  3 eetlepels olijfolie
  75 gram rucola
  125 gram kerstomaatjes, in vieren

Bereidingswijze

Voor vier personen.
Kook de aardappel(s) in water met zout gaar. Giet ze af, prak ze met een vork fijn en breng ze op smaak met zout en flink wat peper. Boen de citroen schoon. Rasp de schil fijn en pers de citroen uit. Kneed de zalm, aardappel, eidooier, de citroenraps en dille goed door elkaar en vorm er vier burgers van. Laat ze ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
Pureer intussen de avocado met 2-3 eetlepels citroensap, de mayonaise en knoflook tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper en evt. extra citroensap.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de zalmburgers in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege. Verdeel de rucola over vier borden. leg de zalmburgers erop, schep op elke burger 1 eetlepel avocadomayonaise en garneer ze met de kerstomaatjes.