Ingrediënten

  600 gram goede, bittere chocola
  6 deciliter slagroom
  3 afgestreken eetlepels fijne suiker
  een borrelglas amaretto of cognac
  1 pak bastognekoeken
  150 gram boter
  cacaopoeder

Bereidingswijze

Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en de rand van een springvorm (27 cm), zodat de bodem bedekt is. Vermorzel de bastognekoeken in de keukenmachine, smelt de boter (niet te heet) en roer die door het kruim, bedek hiermee de bodem van de vorm, strijk glad (met de bolle kant van een lepel) en zet even in de ijskast. Klop intussen de slagroom stijf met de suiker. Breek de chocola in stukjes, smelt deze niet te heet au bain marie (pas op dat er geen water of stoom in de chocola komt, dan wordt het klonterig!) tot een dikke lauwe saus. Giet de gesmolten chocola, al kloppend met de mixer, in ??n keer snel bij de slagroom, klop door tot alles vermengd is. Klop dan pas de likeur erdoor, en giet het mengsel in de vorm. Laat een hele nacht in de ijskast opstijven, zeef er een laagje cacao over. Verder niet garneren, dat is niet chic. Haal de taart uit de vorm en snijd hem in smalle puntjes.