Ingrediënten

  2 dl half stijfgeklopte slagroom met suiker
  1 pakje bladerdeeg (diepvries)
  1 theelepel kaneelpoeder
  1 zakje vanillesuiker
  4 eetlepels water
  200 gram suiker
  2 eetlepels citroensap
  6 handperen
  20 gram boter om in te vetten
  1 losgeklopt ei

Bereidingswijze

Voor 4-6 personen.
Benodigdheden: ronde taart- of quichevorm.

Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes. Besprenkel de peren met het citroensap om verkleuren te voorkomen. Zet ze tot gebruik afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
Laat ondertussen 8 bladerdeegplakke ontdooien. Beboter alvast de taartvorm. Breng de suiker met 4 eetlepels water aan de kook en laat dit tot een goudkleurige caramel koken. Giet dan deze hete karamel in de taartvorm. Leg de perenplakjes in de karamel tegen elkaar aan en bestrooi ze nu met een mengsel van vanillesuiker met kaneel.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif een werkvlak licht met bloem. De randen van de bladerdeegplakken licht met een kwastje met water bestrijken en als dakpannen op elkaar leggen tot een vierkant vlak. De naden goed aandrukken. Snij nu met een scherp mes een ronde plak uit de bladerdeegplakken, net iets groter dan de taartvorm. Bevochtig de randen met water. Deze plak omdraaien en over de peren heen draperen en het overhangende deeg aan de rand van de taartvorm vastplakken.
Bestrijk het deeg met een kwastje met het losgeklopte ei. Bak de perentaart in 15 tot 20 minuten af totdat het bladerdeeg goudbruin en gaar is. Neem de taart uit de oven en laat hem even staan. Nu voorzichtig en in een keer omdraaien en de stroop uit de vorm over de nu zichtbare peren gieten.
Liefst warm serveren met halfstijf geklopte slagroom.