Ingrediënten

  zout en peper
  1 eetlepel olijfolie
  100 gram magere hamblokjes
  50 gram gorgonzola
  150 gram ricotta
  7-8 eetlepels melk
  400 gram grote pastaschelpen (conchiglioni)
  20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  500 gram champignons
  1 ui
  2 teentjes knoflook
  2 eetlepels walnoten (gepeld)
  2-3 takjes salie

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Week het eekhoorntjesbrood 20-30 minuten in ca 125 ml warm water. Maak de champignons schoon en hak ze grof. Pel en snipper de ui en de knoflook. Was de salie, schud hem droog en trek de blaadjes van de steeltjes. Snij 4-6 blaadjes in fijne reepjes en leg de rest apart voor de garnering. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Schep het eekhoorntjesbrood uit het vocht (bewaar dit vocht). Spoel het eekhoorntjesbrood kort af, laat het op keukenpapier drogen en hak het grof. Verhit de olie in een pan. Bak de hamblokjes er knapperig in. Fruit het eekhoorntjesbrood, de champignons, de ui en de knoflook ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Bak de noten en de salie kort mee. Giet het inweekwater erbij en breng kort aan de kook. Snij de gorgonzola klein en laat hem met de helft van de ricotta smelten in het paddenstoelenmengsel. Laat de pasta uitlekken. Vul de schelpen met het paddenstoelenmengsel en leg de schelpen met de opening naar boven in een ingevette ovenschaal. Verdeel eventueel overige paddenstoelen over de pasta. Roer de rest van de ricotta glad met de melk. Breng op smaak met zout en peper. Druppel het mengsel over de pasta. Bak de past 12-15 minuten in een voorverwarmde over (elektrisch: 200 graden, hetelucht: 175 graden, gas: stand 3). Garneer met de overige salie. Geen schelpen? Je kan het recept ook maken met andere korte pasta, bijvoorbeeld penne of pipe rigate. Roer het paddenstoelenmengsel dan door de pasta. Verdeel de ricotta erover en gratineer het geheel in de oven.