Ingrediënten

  1 middelgrote winterwortel
  2 dunne preien
  1/2 liter droge witte wijn
  1 theelepel zwarte peperkorrels
  1 laurierblaadje
  2 teentjes knoflook in plakjes
  250 gram verse soepgroenten
  75 gram boter
  4 sjalotjes
  1 zak verse mosselen (2 kg)
  200 gram verse spinazie
  2 visbouillontabletten
  25 gram bloem
  250 ml slagroom
  zout en peper

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Mosselen goed onder koud stromend water afspoelen. Geopende mosselen met bolle kant tegen aanrecht tikken. Sluit de mossel zich niet, dan weggooien. Sjalotjes pellen en snipperen. In grote pan 30 gram boter verhitten. Helft van sjalot, soepgroenten en knoflook hierin 3 minuten bakken. Toevoegen: laurierblad, peperkorrels, wijn en mosselen. Met deksel op de pan op hoog vuur aan de kook brengen en ca. 8 minuten laten koken, pan af en toe omschudden.
Intussen prei en wortel wassen, schoonmaken en in dunne reepjes van ca 2 cm snijden. Spinazie wassen. In steelpan water aan de kook brengen. Spinazieblaadjes enkele seconden in kokend water dompelen en met schuimspaan uit de pan halen. In zeef goed laten uitlekken.
Als mosselen open zijn, zijn ze gaar. Vergiet in grote kom zetten en mosselen met vocht zeven. 16 hele mosselen apart houden en de rest uit de schelp halen.
In soeppan 30 gram boter verhitten. Reepjes wortel en prei hierin ca 2 minuten zachtjes bakken. Met schuimspaan groenten uit de pan nemen en apart houden. Rest van boter en sjalotjes in pan doen en sjalotjes ongeveer 1 minuut bakken. Bloem toevoegen en erdoor roeren. Scheutje voor scheutje mosselvocht toevoegen onder voortdurend roeren. Toevoegen: 7 1/2 dl water, visbouillontabletten en mosselen. Aan de kook brengen en 1 minuut zachtjes laten doorkoken. Slagroom en groentenreepjes erdoor roeren en soep op smaak brengen met zout en peper. Van het vuur af spinazieblaadjes door soep roeren.

Serveren met driehoekjes geroosterd brood.