Ingrediënten

  zout
  2 eetlepels rum
  100 gram rozijnen
  50 gram + 2 eetlepels suiker
  42 gram verse gist (evt. vervangen door 16 gram droge gist)
  500 gram + een beetje bloem
  150 ml water
  300 gram zachte boter
  1 ei
  100 gram sukade
  75 gram gehakte amandelen
  150 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Extra nodig bakpapier en aluminiumfolie.

Verwarm de melk tot hij lauwwarm is. Zeef 500 gram bloem in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en verbrokkel de gist erin. Voeg 2 eetlepels suiker en de melk toe en roer het geheel met een vorm tot een deeg.

Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats. Was de rozijnen, laat ze uitlekken en week ze in de rum. Verwarm de oven voor (elektrisch 200 en hetelucht 175 graden). Bekleed een bakblik met bakpapier.

Voeg 50 gram suiker, een snufje zout, 150 gram boter en het ei toe aan het deeg. Kneed het geheel glad. Kneed de sukade, de amandelen en de rozijnen erdoorheen. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen.

Kneed het deeg door op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in twee stukken en rol de stukken uit tot rechthoeken (20 bij 25 cm). Vouw met bebloemde handen bij beide rechthoeken een lang kant van het deeg voor 3/4 over de andere kant. Rol de gevouwen kant iets over het dubbele deeg.

Vouw twee stukken aluminiumfolie meerder malen dubbel en maak zo een rand rondom de stollen. laat de stollen ca 20 minuten rijzen. Bak ze ca 10 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur (175, 150 graden). Bak de stollen nog 18-20 minuten.

Smelt 150 gram boter. Bestrijk de warme stollen met de boter en bestuif ze met de poedersuiker. Laat ze afkoelen en bestrook ze nogmaals met de poedersuiker.