Ingrediënten

  150 gram rucola
  1 liter kippenbouillon
  1 blikje tomatenpuree
  450 gram mager gerookt spek, in reepjes
  2 uien, in ringen
  2 teentjes knoflook
  2 eetlepels balsamico-azijn
  2 eetlepels suiker
  olijfolie
  grof zeezout
  1 kg roma-tomaten, gehalveerd
  evt. parmezaanse kaas
  evt. bacon

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Benodigdheden: bakpapier, keukenmachine.

Leg de tomaten met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi (niet teveel, de soep wordt ook al zout door het spek) wat grof zeezout en suiker over de tomatenhelften, bedruppel met de olijfolie en balsamico-azijn en knijp de teentjes knoflook erboven uit. Zet de tomaten 1 uur op 175 graden in de oven en laat afkoelen.
Bak de reepjes spek en de ui glazig en een grote, diepe pan. Giet de bouillon erbij en breng tegen de kook aan. Laat de bouillon met de spekjes 1 uur zachtjes koken (gelijktijdig met het drogen van de tomaten). Schep de tomaten in de keukenmachine. Giet het vocht op het bakpapier erbij. Schep de ui en de spekjes uit de bouillon bij de tomaten, voeg de tomatenpuree toe en pureer alles, evt. in etappes.
Roer door de bouillon en breng tegen de kook aan. Roer vlak voor het serveren de rucola erdoor en verdeel over vier grote kommen.
Garneer evt. met een reep uitgebakken bacon of een paar krullen parmezaanse kaas.