Ingrediënten

  1/2 liter volle melk
  1 aardappel, geschild, in blokjes
  1 1/4 dl room
  800 gram pompoen, geschild, in blokjes
  4 blaadjes salie, fijngesneden
  1 ui, fijngehakt
  75 gram boter
  zout en peper
  4 amaretti (Italiaanse bitterkoekjes) (delicatessewinkel)
  50 gram parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Benodigdheden: staafmixer.

Verhit 1 eetlepel boter in een grote soeppan en bak de ui met de helft van de salie glazig op laag vuur in 3-5 minuten. Voeg de pompoen- een aardappelblokjes toe en bak ze al roerend op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten. Voeg de room, melk en 3 dl water toe aan het pompoenmengsel en laat dit zonder deksel een uur op middelhoog vuur inkoken.
Breng de soep licht op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en laat deze met de deksel erop ongeveer 20 minuten staan. Pureer de soep met een staafmixer en verkruimel de amaretti. Roer de helft van de Parmezaanse kaas en 2/3 van de amaretti door de soep. Smelt in een koekenpan op laag vuur de rest van de boter en voeg direct de overgebleven salie en amaretti toe. Laat de koekkruimels een beetje zacht worden.
Schep de soep in vier kommen. Bestrooi met de rest van de kaas en besprenkel met het amaretti-botermengsel.