Ingrediënten

  1 bakje roomkaas (200 gram)
  500 gram wijnzuurkool
  zout en peper
  150 gram blokjes ontbijtspek
  1 1/2 kg kruimige aardappels
  2 stevige zoetzure appels

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Schil en was de aardappels en snij ze in gelijke stukken. Breng de aardappels in een laagje koud water met wat zout in een diepe pan op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappels met het deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af.
Breng intussen de zuurkool in een laagje koud water in een diepe pan met deksel op een hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat de zuurkool ca. 20 minuten zacht koken. Giet de zuurkool af.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in kleine stukjes. Bak de ontbijtspekblokjes in een droge koekenpan op een laag vuur zachtjes uit (ca. 10 minuten).
Bak de laatste 3 minuten de stukjes appel mee. Stamp de aardappels grof met een pureestamper. Schep de zuurkool, de appel-spekblokjes en de roomkaas erdoor en breng op smaak met wat zout en peper.
Serveer met speklapjes of rookworst en mosterd.

Tip van Geertje:
Voor extra lekkere zuurkool: kook de zuurkool in appelsap met wat slagroom!