Ingrediënten

  50 gram walnoot, grof gehakt
  140 gram bladerdeeg, ontdooid
  50 gram Blue Stilton, in stukjes gebroken
  6 eetlepels koksroom
  1 eetlepel cognac
  25 gram gedroogde paddestoelen, bijv. morieljes
  1 boterpompoen (ca 800 gram vruchtvlees)
  1 eetlepel olijfolie
  50 gram boter
  200 gram kastanjechampignons, gesneden
  mespuntje chilipoeder
  2 teentjes knoflook, geperst
  2 eetlepels verse tijm of rozemarijn, gehakt
  peper
  1 eidooier, geklopt

Bereidingswijze

Voor 2 pasteien (2 personen):
Benodigdheden: twee 450 ml taartschalen of kleine diepe ovenvaste soepkommen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de gedroogde paddestoelen 20 minuten weken in 150 ml kokend water. Maak intussen de pompoen schoon en snij het vruchtvlees in blokjes van ca 2 cm. Smelt de boter in een grote koekenpan, voeg de olie toe en bak de pompoen 10 minuten op een middelmatig vuur onder af en toe roeren tot het vruchtvlees begint te karameliseren. Roer de kastanjechampignons, chilipoeder, knoflook en tijm of rozemarijn erdoor en laat het geheel nog 5 minuten bakken. Zet het vuur hoger en giet de cognac erbij en roer goed.
Haal de gewelde paddestoelen met een schuimspaan uit het water, hak ze grof en doe ze (nog nat) samen met de koksroom bij het kastanjechampignonmengsel en breng aan de kook. Haal van het vuur, maak op smaak met zout en peper en roer de blokjes stilton en walnoten erdoor. Verdeel het mengsel over twee 450 ml taartschalen of kleine diepe ovenvaste soepkommen. Halveer het deeg en rol de stukken uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot ze iets groter zijn dan de bovenkant van de schalen. Bedek de bovenkant van de schalen ermee zodat het deeg er een klein beetje overheen hangt en vouw het netjes om de rand. Gebruik de restjes om hulsblaadjes en besjes van te snijden. Plak die vervolgens op het deegkapje met een beetje water. Bestrijk de bovenkant met de geklopte eidooier. Bestrooi iedere pastei met wat grof zeezout en peper. Bak ze in 15-20 minuten tot ze goudbruin, gerezen en luchtig zijn.