Ingrediënten

  2 takjes soepgroente
  3 – 4 preistengels
  halve kg witte kool
  1 – 2 uien + zak bawang goreng (= gefrituurde uien)
  3 teentjes knoflook (anders knoflookpoeder of gehakte knoflook)
  1 vleestomaat
  1 serehstengel
  plakjes laos + gemberwortel + lombok
  soepkip (ca. 1 kg) of 4 kippepoten
  pakje chinese mie (of rijst)
  4 – 5 grote aardappelen
  6 eieren
  zout, peper, sambal en ev. wat vetsin
  2 kippebouillonblokjes
  eventueel 2 ons taugeh
  water

Bereidingswijze

Was de kip en wrijf het in met peper en zout.
Breng ca. 2 liter water in een grote (soep-)pan aan de kook.
Snij ondertussen de serehstengel, laos, knoflook, lombok (zaden verwijderen) en gemberwortel in stukjes en kneus ze met een vijzel of een kneussteen.
Snij ondertussen de vleestomaat, uien, soepgroente, de helft van de kool en 1 preistengel in stukjes (was de kool, prei en soepgroente).
Als het water kookt doe dan alles in het water en trek op een laag vuur in ca. 1 uur een bouillon van de kip en de groenten (schep regelmatig het schuim af). Voeg tevens de bouillonblokjes toe.
Haal na tenminste 1 uur de gare kip uit de pan en pluis het vlees in kleine stukjes / draadjes uiteen en doe het vlees terug in de pan. Laat alles tenminste nog een half uur doorpruttelen. Voeg eventueel wat kokend water toe als de soep teveel indikt (of te dik is)
Breng op smaak met peper, zout en eventueel sambal en vetsin. Voeg op het laatst eventueel een deel taugeh toe.

Ondertussen:
– snij de kool in fijne stukjes en blancheer kort.
– schil en kook de aardappelen en snij ze dan in dunne plakjes.
– kook de eieren hard en snij ze dan in dunne plakjes.
– snij de resterende prei in hele dunne ringen (alleen wassen, niet koken!)
– was en blancheer de taugeh heel kort.
– kook de chinese mie (of de rijst) volgens de bereidingswijze op het pak.
Doe dit in aparte schalen (niet in de soep doen).
NB: wie niet van chinese mie houdt kan in plaats daarvan witte rijst gebruiken.

Opdienen:
Doe wat chinese mie (of rijst) op een diep bord of in een grote soepkom en doe daar achtereenvolgens wat prei, kool, aardappelen, eieren, taugeh bij.
Schep hier de hete kippesoep overeen en strooi er daarna naar believen bawang goreng over heen.

Alles kan scherper gemaakt worden (maar hoeft niet per s?) door er sambal bij te gebruiken (gewoon op de rand van je bord doen).
Vind je sereh, laos, gember op je bord: niet opeten, gewoon aan de kant leggen.
Is je bord leeg: gewoon op dezelfde manier nog een keer opscheppen.