Ingrediënten

  1 eetlepel gehakte verse tijm of gedroogde tijm
  1 eetlepel vers gehakt rozemarijn of gedroogde
  2 eetlepels mierikswortelsaus
  peper en zout
  1 eetlepel zuivere bloem
  1,5 dl port
  1 eetlepel Worcestershire saus
  3 dl bouillon
  4 eetlepels gehakte verse bladpeterselie
  2 eetlepels olijfolie
  3 rode uien
  1,3 kg Hollandse runderlende zonder bot

Bereidingswijze

Voor 6-8 personen.
Dep het vlees droog en breng het hele stuk op smaak met zout en peper. Verwijder de schil van de uien. Snij de uien bijna geheel door in vier parten. Laat de ‘bodem’in takt, zodat de kwarten aan elkaar blijven zitten.
Verwarm de olie in een bakblik en voeg de uien toe, steeds draaiend tot ze glazig zien. Leg het vlees met het vetrandje naar boven op het blik en omring met de uien. Meng de kruiden door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Braad het vlees medium in 75-90 minuten. De tijd hangt af van de vorm (en de soort) van het vlees. (Een rond stuk heeft meer tijd nodig dan een plat stuk).
Smeer halverwege de kooktijd de mierikswortelsaus over de bovenzijde van het vlees, stooi driekwart van de kruiden over het vlees en de rest over de uien.
Haal het vlees en de uien uit de oven en leg het op een warme serveerschaal. Pak in aluminiumfolie en houd warm.
Warm de vleessappen van het bakblik met de aanbaksels op in een steelpan, roer de bloem erdoor en kook 1 minuut. Roer de port erdoor en vervolgens de bouillon. Breng het geheel aan de kook en blijf roeren tot de saus indikt. Voeg de Worcestershire saus toe en laat 5 minuten op een laag vuur staan. Proef en breng op smaak met saus en peper. Schenk de saus door een grove zeef.