Ingrediënten

  1,2 kg vastkokende aardappelen in dobbelsteentjes
  200 gram gerookt mager spek, in blokjes
  50 gram roomboter of wat olie
  1 ui, grofgehakt
  tijm
  een hele Reblochon
  zout en peper

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Voor dit recept heb je een Reblochon nodig. Dat is een kaas met een bescheiden Frans aroma, uit de Savoie, rond met een diameter van een centimeter of 18, drie dik en een wittige korst. Die van ongepasteuriseerde melk, met de aanduiding Au lait Cru of D’alpage zijn het lekkerst. Moet je waarschijnlijk wel voor naar een speciaalzaak.

Bak de aardappels met de spek in de boter of een drup olie op niet te hoog vuur in een koekenpan, onder een deksel een minuut of 10.
Voeg dan ui, een beetje tijm, zout en peper toe en bak tot de aardappels gaar zijn, dat duurt nog eens 10 a 15 minuten. Schep tussentijds af en toe om.
Verwarm tegen het einde de oven voor op 180 graden. Doe alles in een ovenschaal. Snij de Reblochon overlangs in twee?n en leg hem met de korst naar boven op de aardappels. Gratineer het gerecht in de oven een minuut of 10.