Ingrediënten

  1-2 tl donkere basterdsuiker
  2-3 tl sambal oelek
  2-3 el ketjap bentan manis
  2 verse rode lomboks (spaanse pepers)
  3-4 teentjes verse knoflook
  2 uien
  4 – 6 kippepoten of hele kip in stukken gesneden
  halve geperste citroen
  bouillonblokje, peper, zout
  slaolie of zonnebloemolie
  2-3 dl kippenbouillon (of kokend water)

Bereidingswijze

Droog de stukken kip, zout en peper ze en laat voldoende lang intrekken.
Verhit de olie in wok of wadjan en braad de kip in 20-30 minuten rondom goudbruin.
Snijd de uien en lomboks (pitjes verwijderen maakt minder scherp)fijn en pers de knoflook.
Vijzel uien, lomboks en knoflook tot een gladde pasta (= boemboe).
Neem de kip uit de wok en doe in een andere pan.
Fruit de boemboe 2-3 minuten in de achtergebleven olie.
Voeg de hete kippebouillon samen met ketjap en basterdsuiker toe aan de boemboe en roer alles op een stevig vuur krachtig door.
Giet de saus over de kip, breng alles aan de kook en laat op een zacht pitje tenminste een half uur doorpruttelen (voeg kokend water toe als de saus te veel indikt, geen koud water gebruiken want dit maakt vlees taai).
Sprenkel de saus regelmatig over de kip.
Voeg op het laatst het citroensap naar smaak toe en roer nog even door.

Serveren met witte rijst en pikante boontjes (zie recept).