Ingrediënten

  100 gram walnoten
  zout en peper
  2 stevige handappels
  1/2 vanillestokje
  2 eetlepels azijn
  50 gram suiker
  1 dl slagroom
  300 gram witlof
  1 eetlepel (walnoten)olie
  1/2 bakje tuinkers
  8 plakjes gerookte ham

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de walnoten op de bakplaat en rooster ze in ongeveer 8 minuten in de oven knapperig. Neem de walnoten uit de oven en bestrooi ze met wat zout. Schil evt. de appels en snij ze in smalle partjes. Snij het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. Verwarm de azijn met de suiker, het vanillemerg en de room en leg de appelpartjes erin. Verwarm de appelpartjes ongeveer 8 minuten op het laagste vuur tot ze gaar zijn, ze mogen niet koken. Laat ze in de room afkoelen. Snij de witlofstruikjes over de lengte in kwarten, snij de harde bittere kernen schuin weg en haal de blaadjes los. Verhit een wok of koekenpan voor en schenk de olie erin. Roerbak de witlof 1-2 minuten totdat het net iets slinkt. Neem de witlof direct uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat afkoelen. Knip de tuinkers boven de witlof af en meng het luchtig. Leg het witlofmengsel in het midden op een schaal. Neem de appelpartjes uit de room en leg ze rondom de witlof. Leg de ham erop en bestrooi met de walnoten. Schenk de room er als dressing overheen.