Ingrediënten

  300 gram gedroogde tuinbonen, 1 nacht geweekt in ruim water
  2-3 teentjes knoflook, gehalveerd
  sap van 1/2 citroen
  3 eetlepels olijfolie
  1 theelepel gemalen koriander
  1-2 theelepels gemalen komijnzaad
  brood, voor erbij
  verschillende soorten rauwkost, voor erbij
  paprikapoeder en gedroogde tijm, ter garnering
  zout en peper

Bereidingswijze

Voor 4-6 personen. Laat de tuinbonen uitlekken, verwijder de rimpelige schillen en doe de bonen in een grote steelpan. Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan. Roer de knoflook, komijn en koriander erdoor en breng het water aan de kook. Laat 5 minuten koken. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de bonen zachtjes 1 uur sudderen tot ze zacht zijn. Schenk als het nodig is wat extra water bij de bonen tijdens het koken. Giet de tuinbonen en knoflook af en vang het kookvocht op. Pureer de nog warme bonen in een keukenmachine en voeg daarbij geleidelijk kookvocht toe om te voorkomen dat het mengsel te dik wordt. Roer de olie en het citroensap er geleidelijk doorheen tot een gladde puree ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de puree in een kom en serveer warm of op kamertemperatuur met rauwkost en brood. Garneer met wat paprikapoeder en gedroogde tijm.