Ingrediënten

  1 eetlepel oregano
  2 eetlepels pijnboompitten, licht geroosterd
  300 ml room
  200 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  50 gram rucola
  6 rijpe maar stevige tomaten
  zout en peper
  ca. 100 ml olijfolie

Bereidingswijze

Voor 6 personen. Nodig: 6 kleine glaasjes (kan een dag van tevoren) Verwarm de oven op 90 graden. Dompel de tomaten 20 seconden onder kokend water, laat ze uitlekken en pel ze. Snij de tomaten doormidden, verwijder de pitjes en leg ze op een met olijfolie bestreken bakplaat. Giet er wat olie over, bestrooi ze met zout, peper en oregano en schuif de plaat in de oven. Laat de tomaten 3 uur konfijten, draai ze halverwege om. Laat afkoelen. Verwarm de room in een klein pannetje op een zacht vuurtje. Voeg de Parmezaanse kaas toe en laat die onder voortdurend roeren smelten. Proef als het mengsel mooi glad is en voeg peper en zout naar smaak toe. Klop daarna even krachtig door elkaar. Verdeel de room over de glaasjes en zet in de koelkast. Pureer de rucola met de pijnboompitten en een beetje peper en zout. Voeg voldoende olie toe om een groene puree te krijgen die stevig maar toch nog vloeibaar is. Hak de tomaten met een mes, leg ze in een laagje op de kaascrème in de glaasjes en giet daar de pistou van rucola over.