Ingrediënten

  6 mandarijnen
  1 theelepel Chinese 5-kruidenpoeder
  2 zakjes vanillesuiker
  1 liter volle yoghurt
  175 gram zelfrijzend bakmeel
  1/2 theelepel kaneel
  2 grote eieren
  1 theelepel bakpoeder
  250 gram bruine basterdsuiker
  200 gram zachte boter
  2 eetlepels gembersiroop
  4 eetlepels witte rum

Bereidingswijze

Voor 6 personen.
Maak de hangop een dag van tevoren. Bekleed een vergiet met een schone theedoek en schenk er 1 liter volle yoghurt in. Laat een paar uur staan. Knoop de theedoek vast, hang op in een koele plek en laat de yoghurt tot de volgende dag uitlekken.
Schenk de hangop in een schaal, breng op smaak met vanillesuiker en 5-kruidenpoeder en bewaar in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp of hak de schil van 1 mandarijn fijn. Pel de andere mandarijnen en snij het vruchtvlees in stukjes. Vang alle sap op. Zeef bloem met kaneel en bakpoeder in een grote mengkom. Meng met de eieren, 150 gram van de boter en de helft van de bruine suiker tot een dik beslag. Meng de mandarijnenschil en madarijnenstukjes met het sap door het beslag. Vet 6 vuurvaste kopjes of kleine puddingvormpjes in met boter, bestuif ze met bloem en vul ze met het beslag. Zet de kopjes op een bakplaat en bak de puddinkjes in 30 minuten gaar. Laat 5 minuten afkoelen en snij langs de randen los met een mes. Stort ze op mooie bordjes of schoteltjes.
Voor de saus: smelt de overgebleven suiker en boter samen in een pannetje. Meng er de rum en gembersiroop doorheen. Verwarm al roerend tot de suiker helemaal is opgelost. Serveer de pudding met gembersuas en hangop.

Tip: de puddinkjes kunnen een dag van tevoren worden bereid. Stort ze dan op een snijplank. Laat helemaal afkoelen en bedek met plasticfolie tot gebruik. Leg op een schaal. Schep wat saus over elk puddinkje en verwarm 10 minuten in een oven van 200 graden.