Ingrediënten

  1 theelepel sesamzaad
  1 teen knoflook, uitgeperst
  1/2 stengel bleekselderij, fijngesneden
  3 eetlepels plantaardige olie
  2 sjalotten, fijngesneden
  2 eetlepels lichte sojasaus
  1 bosje bosuitjes
  3 eetlepels donkere sojasaus
  zout en peper
  1 klein ei, losgeklopt
  2 grote kipfilets
  1 eetlepel rijstwijn of droge sherry

Bereidingswijze

Extra nodig: keukenmachine
Voor 4-6 personen.

Snij de kipfilet in blokjes van 2 cm. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en bak hierin de kipblokjes in 2-3 minuten goudbruin op hoog vuur. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.

Voeg de sjalotten, bleekselderij en knoflook toe aan de pan en schap ze 1-2 minuten om zonder ze te laten kleuren.

Doe de kipblokjes met het uienmengsel in een keukenmachine en hak ze samen fijn. Voeg 1 eetlepel lichte sojasaus en wat zout en peper toe. Werk precies zoveel losgeklopt ei door het kipmengsel dat je een vrij stevig mengsel krijgt.

Snij de bosuitjes in stukjes van 5 cm en houd ze apart. Snij het wit van de bosuitjes overlangs tot bijna onderaan in sliertjes. Leg deze 30 minuten in een kom ijskoud water zodat ze zich openen als kwastjes. Vermeng voor de dipsaus de donkere sojasaus, de rijstwijn of sherry en het sesamzaad in een kommetje.

Vorm van het gehaktmengsel 16-18 kipballetjes ter grootte van een walnoot. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin enkele kipballetjes in 4-5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm terwijl je de rest bakt.

Roerbak de stukjes bosui 1-2 minuten in de koekenpan. Voeg de resterende eetlepel lichte sojasaus toe en schep ze hiermee om. Serveer de warme kipballetjes met de gebakken bosuitjes, de bosui-kwastjes en de dipsaus.