Ingrediënten

  200 gram lichte rietsuiker
  schil van 1 kleine sinaasappel
  100 gram rozijnen
  4 Granny Smith appels, geschild, in schijfjes
  1,5 kg rode kool
  5 plakjes gerookte spek zonder zwoerd, in dobbelsteentjes
  100 gram boter
  300 ml rode wijn
  2 kaneelstokjes
  3 eetlepels rode wijnazijn

Bereidingswijze

Voor 10-12 personen.
Smelt op een hoog vuur de boter in een pan met dikke bodem, voeg het spek toe en bak gedurende 4-5 minuten tot het spek begint te kleuren. Haal de pan van het vuur.
Halveer de kolen, verwijder de kernen en snij ze in dunne repen. Leg een kwart van de kool op de bodem van de pan, bedek met een kwart van de appels en een kwart van de rozijnen, een beetje van de sinaasappelschil en een beetje van de suiker. Herhaal dit tot alle ingredi?nten gebruikt zijn, breng iedere laag apart op smaak. Druk de kaneelstokjes in de kool.
Plaats de pan op een hoog vuur, voeg wijn en azijn toe, breng aan de kook en laat het geheel 3-4 minuten koken. Zet een deksel op de pan, draai het vuur zo laag mogelijk. Laat 90 minuten pruttelen tot de kool mals is. Laat de deksel op de pan, roer niet en zorg dat je zeker bent dat de deksel goed sluit, maar check de hoeveelheid vocht iedere 20 minuten. Voeg, indien nodig, water toe. Warm het de volgende dag op een laag vuur tot het geheel kokend heet is.