Ingrediënten
klein blikje kokos
3 – 4 blaadjes indische laurier
3 – 4 blaadjes djeroekpoerut
3 – 4 schijfjes laos
halve serehstengel in stukjes
halve pandanstengel (in de lengte doorgesneden)
500 gr pandanrijst
3 – 4 tl kunjir
water
ev. wat zout
Bereidingswijze
Was de rijst goed (paar keer afgieten tot het water helder blijft).
Maak nu het geur- en kleurmengsel.
Leg een knoop in de halve pandanstengel (valt het niet uit elkaar) en snijd de serehstengel in stukjes van ca. 5 cm.
Doe de pandanstengel, sereh, laos, djeroekpoerut blaadjes, Indische laurier, kokos en kunjir in een apart pannetje. Voeg een scheutje water toe, meng alles goed door elkaar en verhit het even (hoeft niet aan de kook te komen).
Doe de gewassen rijst in een rijststomer en voeg het geur- en kleurmengsel en wat zout toe. Meng alles even door elkaar. Voeg vervolgens zoveel koud water toe dat het water ??n vingerkootje boven de rijst staat (niet meer gebruiken want dan wordt de rijst erg kleverig). Zet de rijststomer aan.
Als de rijstkoker klaar is de rijst even omroeren, het mengsel verwijderen en ca. 10 – 15 minuten laten staan,
Je kunt ook een gewone pan gebruiken. Zet het dan, zodra het kookt, ca. 15 minuten op een laag pitje. Ook nu omroeren, het mengsel verwijderen en even laten staan.
Pandanrijst is altijd wat kleverig. Wordt het een kleverige klont dan de volgende keer ietsje minder water gebruiken.
Recente reacties