Ingrediënten

  4 eetlepels medium dry sherry (of appelsap)
  1/2 pak bastognekoeken
  1 zakje amandelschaafsel (45 gram)
  100 gram boter
  1 sinaasappel
  2 theelepels kaneel
  4 appels (bijv. Braeburn)
  2 theelepels gemalen kardemom
  2 theelepels gemberpoeder

Bereidingswijze

Benodigdheden: keukenmachine, 1 lage ovenschaal, ingevet.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Sinaasappel schoonboenen, schil eraf raspen en vrucht uitpersen. In steelpan of magnetron boter smelten en sinaasappelrasp erdoor roeren. In keukenmachine amandelen en koekjes fijnmalen. Kaneel, kardemom en gemberpoeder erdoor mengen.
Appels schillen, halveren en klokhuizen verwijderen. Appels met bolle kant naar boven in ovenschaal leggen en besprenkelen met sinaasappelsap. Sherry op bodem van schaal schenken.
Amandelmengsel en boter over appels verdelen. In midden van oven appels in ca. 40 minuten goudbruin en gaar laten worden. Lekker met vanillevla of een bolletje slagroomijs.