Ingrediënten

  2 koffiekoppen risotto
  6 grote champignons, fijngehakt
  1 teen knoflook, fijngehakt
  1 flinke sjalot, fijngesnipperd
  3 eetlepels olijfolie
  1 bloedsinaasappel, schoongeboend
  1 glas rode wijn
  1 glaasje port
  peper en zout
  versgeraspte parmezaanse kaas
  1 eetlepel peterselie, fijngehakt
  1 theelepel balsamicoazijn
  6 koffiekoppen kippenbouillon

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Breng in een pannetje de rode wijn en port aan de kook. Laat op laag vuur inkoken tot een stroperige substantie. Rasp de rode schil van de sinaasappel. Snij met een scherp mesje de overgebleven witte schil rondom van de sinaasappel. Snij de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op en giet het bij de rode wijnsiroop. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalot en de knoflook glazig. Voeg de champignons toe, zonder ze te laten kleuren. Voeg de rijst toe en roer goed. Alle korrels moeten bedekt zijn met olie. Voeg eventueel wat extra olie toe. Voeg de bouillon toe (drie maal het volume van de rijst is een betrouwbare richtlijn). Breng de risotto langzaam aan de kook en laat de rijst op laag vuur met deksel gaar worden. Het vocht moet in de risotto bijna helemaal verdampt zijn. Dit valt precies samen met het gaar worden van de rijst. Een beetje spelen met deksel en temperatuur dus. Voeg de rode wijnsiroop toe. Verwarm deze even als hij te dik is geworden. Voeg de balsamico-azijn, peterselie, sinaasappelparten en naar smaak wat van de geraspte schil toe. Breng de risotto op smaak met peper en zout. Bestrooi ten slotte met wat geraspte parmezaanse kaas.