Ingrediënten

  snufje chilipoeder
  2 eetlepels extra vergine olijfolie
  3 tenen knoflook, ongepeld
  60 gram amandelschaafsel, geroosterd
  1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  1eetlepel rode wijnazijn
  1 eidooier en 1 ei
  50 gram boter, in blokjes
  75 gram bloem
  100 gram verse geitenkaas
  zonnebloemolie om te frituren
  2 rode paprika\
  100 gram amandelschaafsel, verkruimeld
  1 pomodori tomaat, gehalveerd
  500 gram bloemige aardappels, geschild en in blokjes

Bereidingswijze

Extra nodig: keukenmachine, aluminiumfolie en plasticfolie
Voor 12 stuks.

Verwarm voor de saus de grill voor op een matig hoge stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie Leg hierop de paprikaparten en tomatenhelften met snijkant omlaag, schik de knoflooktenen ertussen en grill alles tot de groenten zwarte schroeiplekjes krijgen. Schep ze in een kom en laat ze afgedekt met plasticfolie 15 minuten rusten. Pel dan alles en knijp de knoflook uit. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s. Pureer ze samen met het geroosterde amandelschaafsel, paprikapoeder, rodewijnazijn, 2 eetlepels olijfolie en een snufje chilipoeder in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen de aardappelblokjes in 12-15 minuten gaar in licht gezouten kokend water. Giet ze af, doe ze terug in de hete pan en laat ze al omschuddend enkele seconden uitdampen. Prak ze glad met de boter en voeg de eidooier, de geitenkaas en wat zout en peper toe. Verdeel de aardappelpuree in 4 porties, vorm van elke portie een lange worst en snij deze in drie kroketjes.

Doe de bloem, het losgeroerde ei en het amandelkruim elk afgezonderd in drie diepe borden. Wentel de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeroerde ei en het amandelkruim.

Vul een(frituur)pan voor de helft met zonnebloemolie en verhit tot 190 graden (een broodblokje kleurt hierin in 30 sec. goudbruin). Bak de kroketjes met een aantal tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met wat zout en serveer ze met de romescosaus.