Ingrediënten

  olijfolie
  ca 400 ml zonnebloem- of arachideolie
  sap en rasp van 1 citroen
  1 eetlepel (grove) mosterd
  1 eidooier
  1 eetlepel bloem
  125 ml crème fraîche
  1 ei, losgeklopt
  1 blikje rode (rode) zalm (ca 200 gram), huid en graatjes verwijderd
  200 gram broodkruim (van oud witbrood)
  1 bosuitje, in smalle ringen
  2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  2 sjalotjes, gesnipperd

Bereidingswijze

Nodig: keukenpapier, keukenmachine of staafmixer Voor 8 stuks Meng de zalm met de sjalotjes, bleekselderij, bosui, de helft van het broodkruim, het losgeklopte ei, de crème fraîche en de bloem. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er acht balletjes van en druk ze plat. Haal door de rest van het broodkruim en druk dit een beetje vast. Zet de koekjes eventueel even in de koelkast zodat ze iets steviger worden. Maak intussen de mosterdmayonaise. Klop in een keukenmachine of met een staafmixer de eidooier, mosterd, citroensap en -rasp door elkaar. Giet er al kloppend de zonnebloemolie in een dun straaltje bij tot de mayonaise dik genoeg is. Verhit een laagje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de zalmkoekjes 2-3 minuten per kant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met de mosterdmayonaise.