Ingrediënten

  1 geperst teentje knoflook
  300 gram witte wijn
  4 eetlepels boter
  25 saffraandraadjes
  500 gram zalmfilet (het liefst met vel)
  4 eetlepels platte peterselieblaadjes
  1 bos wortels, geschild (dikke wortels in de lengte gehalveerd)
  1 kaneelstokje
  een citroen
  50 gram geschaafde amandelen, geroosterd in een droge koekenpan
  2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Week de saffraanblaadjes in een kommetje met 75 ml heet water. Verhit 2 eetlepels boter in een pan met dikke bodem. Voeg rijst, knoflook, kaneel en 1 theelepel zout toe en schep goed om tot de korrels iets glazig worden. Voeg de saffraanblaadjes met het weekvocht toe. Voeg zoveel kokend water toe zodat de rijst onder een laagje van 1 cm water staat. Breng aan de kook en leg een deksel op de pan. Laat de rijst in ongeveer 15 minuten op laag vuur gaar koken. Verhit de grill van de oven voor. Leg de wortel, peterselie en resterende boter in een hapjespan met een bodem water van 1/2 cm met wat zout. Breng het vocht aan de kook. Leg een deksel op de pan en stoof de wortels in zo\’n 10 minuten op laag vuur gaar. Snij de zalm in grote blokken en schep ze om met de olijfolie, zout en peper. Verdeel de zalm gelijkmatig op een bakplaat en plaats 6 minuten onder de grill. De zalm mag nog rose van binnen zijn. Verdeel de saffraanrijst over diepe borden, schep de wortels en zalm erbij. Bestrooi de rijst met de geschaafde amandelen. Rasp op het laatste moment een beetje van de schil van de citroen boven de rijst.