Ingrediënten

  4 witlofstruikjes (circa 700 gram)
  1 kleine sjalot
  1/2 kaasrolletje rookkaas naturel (a 200 gram)
  1 eetlepel boter + boter om in te vetten
  1 eetlepel fijngeknipte peterselie
  peper
  champignons

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Verhit de oven voor op 200 graden.
Snijd van het witlof het onderste schijfje af. Breng in een pan ruim water met een snufje zout aan de kook en laat de witlof 4 minuten koken. Spoel de witlof met koud water af en laat ze in een vergiet heel goed uitlekken. Halveer de struikjes en snijd het binnenste gedeelte er uit. Haal de binnenste bittere kern weg en snijd de rest van het binnendeel in reepjes van ca. 1 cm breed.
Pel het sjalotje en snipper het grof. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verwijder het bruine velletje van de rookkaas en snijd de kaas in piepkleine blokjes. Vet een ovenschaal in met boter.
Verhit in een koekenpan de boter. Fruit het sjalotje glazig. Voeg de champignons toe en bak ongeveer 3 minuten mee. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Voeg de witlofreepjes toe en bak enkele minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
Schep van het vuur af de kaasblokjes en de peterselie erdoor. Leg de uitgeholde witlofstruikjes in een ovenschaal en vul ze met het mengsel. Schep de rest van de vulling ertussen. Zet de schaal 25 minuten in het midden van de oven.