Ingrediënten

  2 eetlepels olijfolie
  5 plakjes bladerdeeg voor hartige taart, ontdooid
  500 gram aardappelen, geschild
  600 gram witlof
  1 ui, gesnipperd
  3 eieren, losgeklopt
  250 ml slagroom
  125 gram gerookt ontbijtspek, in plakjes

Bereidingswijze

Extra benodigdheden: ronde ovenschaal of springvorm van 24-26 cm doorsnede, aluminiumfolie Voor 4 personen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in met 1 eetlepel olie, bekleed met het deeg en druk de plakjes goed tegen elkaar aan. Snij de aardappelen in plakken van 1 cm dik. Kook ze 10 minuten in wate met zout. Laat uitlekken en afkoelen. Snij de onderkant van de witlof, verwijder de harde kern en haal de blaadjes los. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui kort. Voeg de witlof toe en bak al omscheppend 8 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Doe de eieren, de slagroom, zout en peper in een kom. Meng het witlof en de aardappelen erdoor en schep het mengsel in de vorm. Bedek met spek. Bak de taart 35 minuten in het midden van de oven. Dek de taart af met aluminiumfolie als het spek te donker wordt.