Ingrediënten

  50 gram boter
  800 gram uien
  2 takjes verse tijm
  1 1/2 liter hete runderbouillon (van een tablet)
  4 eetlepel cognac
  1 theelepel versgemalen peper
  2 eetlepels bloem
  150 gram geraspte Zwiterse gruyere
  1/2 stokbrood

Bereidingswijze

Voor 6 personen. Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de ui 30 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de bloem en peper toe en laat in 5 min. op laag vuur gaar worden. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en tijm toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken. Verwarm ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in 6 sneetjes en rooster deze tijdens het voorverwarmen van de oven bovenin in ca. 4 min. goudbruin. Neem de tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met ⅓ van de kaas. Leg er een sneetje geroosterd stokbrood op en garneer met de rest van de kaas. Zet de soepkommen boven in de oven en gril ca. 5 min. tot de kaas gesmolten is.