Ingrediënten

  600 ml hete kippenbouillon
  60 gram gedroogde tomaten (niet in olie)
  1 eetlepel bruine basterdsuiker
  4 eetlepels olijfolie
  1 kg rijpe tomaten, gehalveerd
  200 gram Griekse yoghurt
  1 klein bosje basilicum, steeltjes en blaadjes apart, fijngesneden
  2 teentjes knoflook, fijngehakt
  1 kleine peen, in blokjes
  1 ui, fijngesneden

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Extra nodig: blender of keukenmachine Verwarm de oven voor tot 190 graden. Leg de tomaten met hun snijkant naar boven op een bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met wat zout en de suiker. Rooster ze in een uur helemaal gaar, totdat de tomaten aan de randjes bruin worden. Schenk in de tussentijd de kippenbouillon op de gedroogde tomaten in een kom en laat ze weken totdat de andere tomaten uit de oven moeten. Giet dan af, maar vang het weekwater op. Snij de gedroogde tomaten klein. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en voeg de ui en winterpeen toe. Bak in 10 minuten zacht, voeg de knoflook en basilicumsteeltjes toe en bak nog 2 minuten mee. Doe de geroosterde tomaten, alle vrijgekomen sappen, de geweekte tomaten en het weekwater in de pan. Kook de groenten in ongeveer 30 minuten gaar. Doe de soep in een blender of keukenmachine en meng tot de soep zo romig mogelijk is. Voeg de yoghurt toe en meng opnieuw. Serveer met de fijngesneden basilicumblaadjes.