Ingrediënten

  1 citroen in schijfjes
  1 blik kikkererwten (400 gr), uitgelekt en afgespoeld
  versgemalen peper
  1 eetlepel rode wijnazijn
  250 gram groentenbouillon (van een tablet)
  1 theelepel suiker
  2 blikken tomaten (a 400 gram)
  1 eetlepel plantaardige olie
  4 teentjes knoflook, ongepeld
  200 ml slagroom

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Hussel de kikkererwten, citroen, knoflook en olie door elkaar en verdeel over een bakplaat. Bestrooi met zout en rooster alles 30-40 minuten in de oven tot de kikkererwten goudbruin en knapperig zijn. Doe intussen de tomaten en de groentenbouillon in een middelgrote pan en zet op middelhoog vuur, tot de bouillon gaat bubbelen. Knijp de geroosterde knoflooktenen uit boven de pan. Laat nog 5 minuten sudderen. Doe de suiker en azijn erbij en laat nog 1 minuut koken. Breng op smaak en roer de helft van de room erdoor. Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer. Schep de soep in kommen en garneer met de knapperige kikkererwten, een schijfje geroosterde citroen en een scheutje room.