Ingrediënten

  5 teentjesknoflook, gepeld en fijngesneden
  eventueel basilicum
  1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  peper en zout
  2 eetlepels gedroogde oregano
  4 eetlepels olijfolie
  2 kg rijpe pomodori tomaten
  4 uien, fijngesnipperd
  100 gram bleekselderijstengels, fijngesnipperd

Bereidingswijze

Voor ca 2 1/2 liter.

Breng in een pan 2 liter water aan de kook. Kruis de tomaten op de bolle kant in. Dompel de tomaten 10 seconden in het kokende water. Schep ze dan met een schuimspaan in een kom met koud water. Verwijder de velletje van de tomaten. Snij de tomaten in vieren en verwijder de harde kern. Snij ze dan in grove stukken.

Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem. Fruit de uien, bleekselderij en knoflook 10 minuten zonder te kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak 5 minuten mee. Voeg de grofgesneden tomaat, de oregano, 3 theelepels zout en peper naar smaak toe.

Breng de saus aan de kook, draai het vuur laag en stoof de tomatensaus met een deksel op de pan 1 uur. Roer regelmatig over de bodem.

Wil je een gladde saus, pureer hem dan met de staafmixer. Voor een extra Italiaans accent voeg je wat in kleine reepjes gescheurde verse basilicum toe aan de saus. Doe dit op het laatste moment als de saus klaar is.