Ingrediënten

  50 gram roomboter
  750 gram witlof
  8 zongedroogde tomaatjes in olie, in reepjes
  75 gram rucola
  1 ei, losgeklopt
  1 pakje bladerdeeg (450 gr) , ontdooid
  100 gram zachte geitenkaas, naturel
  50 ml honing
  100 ml sinaasappelsap

Bereidingswijze

Extra nodig: een ingevette dichte taart- of tarte tatinvorm met een doorsnee van 24-26 cm (geen springvorm!) en een deegroller. Voor 6 personen. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Snij een plakje van de onderzijde van de witlof en halveer de stronkjes in de lengte. Smelt in een koekenpan de boter. Bak de witlof 3 minuten per kant. Voeg het sinaasappelsap toe en laat de witlof 5 minuten smoren. Laat de witlof goed uitlekken. Verdeel de honing over de bodem van de (ingevette) taartvorm. Leg de witlof erin, met de platte kant naar beneden. Verdeel de stukjes geitenkaas over de witlof. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van 30 cm. Leg het deeg over de witlof en stop de zijkanten tussen de taartrand en de witlof goed in. Bestrijk het deeg dun met ei en prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart uit de oven 10 minuten rusten. Leg een schaal of groot bord op de vorm en keer samen om, pas op voor de warme honing. Bestrooi de witloftaart met de rucola en reepjes tomaat. Serveer de tarte tatin warm of op kamertemperatuur en snij aan tafel met een scherp mes in mooie punten.