Ingrediënten

  200 gram zuurkoolspek
  2 schouderkarbonades
  4 vleesbouillontabletten
  400 gram spliterwten
  handje gesneden bladselderij
  1 rookworst
  2 aardappels, geschild en in blokjes
  1 knolselderij, geschild en in blokjes
  2 preien, in ringen

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Breng de spliterwten en bouillontabletten met 2 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg de karbonades en het zuurkoolspek toe en kook zachtjes circa 30 minuten. Roer de prei, knolselderij en aardappels erdoor en kook zachtjes circa 30 minuten verder. Roer regelmatig zodat de soep niet aanbrandt. Voeg de laatste 15 minuten van de kooktijd de rookworst toe. Schep al het vlees uit de pan. Snij het in stukjes of plakjes en roer het samen met de bladselderij weer door de soep. Verdun de soep als deze te dik is eventueel met een scheutje warm water of bouillon. Lekker met roggebrood met mosterd en katenspek.