Ingrediënten

  1 1/2 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  2 uien, gesnipperd
  3 teentjes knoflook, geperst
  250 gram gerookte spekreepjes
  1 theelepel gedroogde oregano
  75 gram geraspte jongbelegen kaas
  1 beker crème fraîche (200 gram)
  1 zak zuurkool naturel (520 gram), uitgelekt

Bereidingswijze

Nodig: ovenschaal (inhoud 1,5 liter), ingevet. Voor 4 personen. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Bak in een hapjespan de spekreepjes in 4 minuten knapperig uit. Voeg 2 teentjes knoflook en de uien toe en bak 4 minuten mee. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de zuurkool met 150 ml water toe en stoof de zuurkool 15 minuten. Verwarm de oven voor tot 200 graden C. Giet intussen de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg peper naar smaak toe. Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel de zuurkool erover en dek af met de rest van de aardappelpuree. Meng de crème fraîche met de kaas en oregano. Strijk dit mengsel over de aardappelpuree. Bak de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin.