Ingrediënten

  1 ei, losgeklopt
  zout en peper
  6 eetlepels gehakt verse peterselie, tijm en dragon
  2 a 4 kg verse of bevroren kalkoen, helemaal ontdooid
  125 a 175 gram zachte boter
  peper en zout
  Vulling:
  75 gram boter
  1 ui, gesnipperd
  175 gram verse bruinbroodkruimels
  175 gram havermout
  225 gram geroosterde hazelnoten,fijngehakt

Bereidingswijze

Voor 6 tot 10 personen:
Maak de vulling van te voren klaar maar vul de kalkoen pas vlaki voordat je hem gaat bereiden.
Vulling: Smelt de boter en fruit de ui, voeg havermout, hazelnoten, kruiden, broodkruimels en ei toe en breng de vulling op smaak met zout en peper.

Maak de kalkoen van binnen en buiten goed schoon en droog hem af met keukenpapier. Vul de kalkoen en bind het dicht. Besmeer de buitenkant van de kalkoen met zachte boterm, zodat de borst sappig blijft. Bedek een groot ovenrooster met folie en vouw de uiteinden over de rand. Leg de kalkoen in het midden van het rooster en bedek hem losjes met een stuk folie. Stop de randen in. Braad de kalkoen in 3 a 3,5 uur op 180 graden. Haal 30 minuten voor het einde van de braadtijd de folie weg, zodat het vel bruin wordt.
Prik met een vleespen in het dikste gedeelte van de dijen om te kijken of de kalkoen goed gaar is. Laat hem 15 minuten staan op een warme plaats, zodat het snijden gemakkelijk gaat.