Ingrediënten

  150 ml droge vermout
  2 eetlepels verse basilicumblaadjes, gescheurd
  400 gram risottorijst
  500 gram bosui, grof gehakt
  200 gram boter
  3 teentjes knoflook, 1 heel, 2 klein gesneden
  2 eetlepels verse muntblaadjes
  3 kg verse jonge doperwten (gedopt gewicht 1,5 kg)
  zeezout
  1 liter (kippen)bouillon
  250 gram verse ricotta, losgeklopt
  rasp van 2 gewassen citroenen
  50 gram Parmezaanse kaas, vergerapst
  versgemalen peper

Bereidingswijze

Voor 6 personen.
Breng de bouillon aan de kook. Breng in een middelgrote pan water aan de kook, voeg 1/2 eetlepel zout toe met de doperwtjes, de helft van de munt en het hele teentje knoflook. Laat 3-4 minuten zacht koken. Laat uitlekken en bewaar 150 ml van het kookvocht. Doe de erwtjes met de munt en knoflook hierin en zet ze apart. Smelt de helft van de boter in een braadpan en fruit de ui. Voeg de knoflook toe en dan de rijst, roer tot alle korrels met een laagje vet zijn bedekt. Roer er, lepel voor lepel, de bouillon door. Blijf roeren en kook de rijst ca. 10 minuten tot hij nog net niet al dente is.
Doe de helft van de doperwtjes erbij. Pureer in de keukenmachine de resterende doperwtjes met de munt, knoflook en het kookvocht en roer dat door de risotto. Roer het basilicum erdoor. Voeg de vermout toe met ongeveer 2 eetlepels ricotta en de resterende boter. Verwarm alles kort tot de rijst al dente is. Verdeel over de borden en serveer met de resterende ricotta, citroenrasp, zout, peper en Parmezaanse kaas.