Ingrediënten

  100 gram ongezouten boter
  300 gram champignons
  1 eetlepel cognac
  3 eetlepels halfvolle room
  9 dl groentebouillon
  8 sjalotjes
  2 teentjes knoflook
  300 gram risottorijst
  100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  handvol verse peterselie
  zeezout
  versgemalen zwarte peper
  flinterdunne plakjes Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Veeg de champignons schoon en snij deze in dunne plakjes. Smelt de helft van de boter in een braadpan, doe de champignons erbij en bak ze 5 minuten. Voeg zout en peper toe, giet de cognac rbij en laat het koken totdat de helft is verdampt, roer vervolgens de room erdoor. Laat 5 minuten pruttelen totdat de saus iets ingedikt. Zet dit even weg.
Verhit de rest van de boter in een braadpan met een dikke bodem. Snipper de sjalotjes. Voeg de sjalotjes toe en fruit deze 1 a 2 minuten totdat ze glazig zijn. Pers de teentjes knoflook erboven. Meng alles goed. Voeg de rijst toe en roer ongeveer 1 minuut totdat de korrels glanzen. Voeg een soeplepel bouillon toe, laat het zacht doorkoken en blijf roeren totdat de bouillon is opgenomen. Herhaal dit ca. 20 minuten totdat alle bouillon is toegevoegd en geabsorbeerd en de rijst zacht en nog stevig is.
Hak de peterselie fijn. Voeg het champignonmengsel toe, de geraspte Parmezaanse kaas, de peterselie en het zout en peper. Meng alles goed. Neem de pan van het vuur, doe de deksel erop en laat 2 minuten staan.
Schep de risotto in verwarmde kommen, garneer het gerecht met de plakjes Parmezaanse kaas en dien het dop.