Ingrediënten

  350 gram witte basterdsuiker
  675 gram bloem
  450 gram+ 1 eetlepel + een beetje boter
  slagroom
  1 eetlepel fivespicepoeder
  100 gram amandelen
  6 peren
  2 gram + een beetje zout
  rasp en sap van 1 citroen
  2 kleine eieren

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg voor de bodem. Laat 300 gram boter zacht worden, tegen het vloeibare aan, en kneed er 450 gram bloem, 150 gram suiker, de eieren, de citroenrasp en een snufje zout doorheen. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koeling. Verwarm de oven voor (elektrisch 200 graden, hete lucht 175 graden). Vet een springvorm (ca 24 cm doorsnede) in en rol het deeg uit tot ca 1 1/2 cm dikte. Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg. Bak het deeg ca 15 minuten in de oven. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snij de peren in grove stukken. Smelt 1 eetlepel boter in een bakpan en doe de peren, 100 gram suiker, de amandelen en het fivespicepoeder erbij. Verhit het net zolang tot de suiker is opgenomen. Voeg het citroensap toe. Doe het geheel in een vergiet en laat het overige vocht weglopen. Schep de vulling in de springvorm. Snij 150 gram boter in kleine blokjes. Meng met 225 gram bloem, 100 gram suiker en 2 gram zout. Wrijf het deeg tussen je handen tot een kruimeldeeg zonder klontjes boter. Strooi de deegkruimels over de peren en bak de taart ca 20 minuten verder in de oven op dezelfde temperatuur. Serveer met slagroom.