Ingrediënten

  versgemalen zwarte peper
  1 1/2 eetlepel Zaanse mosterd
  1 eetlepel suiker
  1 dl appelsap
  2 friszure appels, bijv. Elstar
  200 gram serranoham
  75 gram veldsla
  1 dl olijfolie
  2 eetlepels citroensap
  1 stokbrood of ciabatta
  zout

Bereidingswijze

Voor 8 personen. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Breng in een steelpan de appelsap met de appelblokjes en de suiker aan de kook. Draai het vuur laag en laat ca. 10 minuten sudderen tot de appel zacht is. Roer de mosterd erdoor en laat het geheel nog 5 minuten koken. Pureer de appelmoes en laat het afkoelen. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de ovengrill. Snij dikke repen van het brood. Klop in een kom een dressing van het citroensap, 3 eetlepels olijfolie en wat zout en peper naar smaak. Schep de veldsla door de dressing. Roer de rest van de olie met 1 eetlepel grof gemalen peper door elkaar. Leg de plakken brood onder de grill en bak in ca. 2 minuten goudbruin en krokant. Halveer de plakken brood, leg ze op een serveerschaal en besprenkel ze met de peperolie. Belg met een plakje ham en een schep mosterd-appelmoes. Garneer de plakjes met toefjes veldsla.