Ingrediënten

  1 pot gevogeltefond (380 ml)
  500 gran rauwe, ongepelde reuzegarnalen
  150 ml milde olijfolie
  4 kippenbouten of 1 hele scharrelkip
  1 eetlepel paprikapoeder
  1 envelopje saffraandraadjes
  3 tenen knoflook, ongepeld
  4 Roma tomaten
  3 takjes rozemarijn
  400 gram risottorijst
  250 gram sperziebonen, schoongemaakt
  1 pot visfond (380 ml)

Bereidingswijze

Benodigdheden: paellapan (doorsnede van 35 cm) en aluminiumfolie. Voor 4-6 personen. Rasp de tomaten. Rasp meteen ook de knoflook. Door te raspen ontstaat er een heel fijne saus, die de paella heerlijk op smaak zal brengen. Gooi velletjes en schillen weg. Roer de saffraan en de paprikapoeder door de tomaat-knoflooksaus. Hak de kippenbouten in 3 stukken, of hak de hele scharrelkip in stukken. Zout de kip grondig. Verhit de pan op hoog vuur. Bij voorkeur op een grote wokbrander, die de paellapan egaal kan verhitten. Heb je alleen een kleinere pit, zorg dan voor een ouderwetse vlamverdeler of bereid de paella op een hete barbeque in de tuin. Schenk alle olie in de pan. Bak de stukken kip in de hete olie al omscheppend mooi donkerbruin. Schep de garnalen bij de kip in de pan en bak ze mee tot ze roze zijn. Schenk nu de tomatensaus bij de garnalen in de pan en schenk de gevogelte- en visfond erbij. Roer de boontjes erdoor en schenk water in de pan tot vlak onder de rand (laat nog wat ruimte over voor de rijst). Wacht tot het water kookt. Verdeel de rijst voorzichtig over de hele pan. Vanaf nu mag er NIET meer geroerd worden! Hou het vuur redelijk hoog, het vocht zal gaan borrelen en langzaam inkoken. Controleer na 20 minuten of de bovenste rijstkorrels beetgaar zijn (de onderste zijn dat dan zeker). Zo niet, kook de paella nog 5 minuten langer. Draai het vuur uit, leg de takjes rozemarijn op de paella en bedek de pan met aluminiumfolie. Laat hem voor het serveren nog 10 minuten staan.