Ingrediënten

  1 eetlepel tomatenpuree
  1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  1 theelepel fijne kristalsuiker
  1 theelepel zuiveringszout
  1 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  5 eetlepels olijfolie
  1 ui, fijngesneden
  200 gram gedroogde kikkererwten
  1 theelepel komijnzaad en 1 theelepel korianderzaad
  700 ml water en 50 gram boter
  100 gram Griekse yoghurt, 1 teen knoflook
  4 eetlepels honing
  500 gram zoete aardappelen, geschild en in plakken van 2 1/2 cm
  sap en geraspte schil van 1 citroen en 1 theelepel gedroogde munt
  100 gram minispinazieblaadjes
  10 gram korianderblad, om te garneren

Bereidingswijze

Voor 4-6 personen.

Begin de avond tevoren en doe de kikkererwten in een grote kom. Overgiet de erwten met tweemaal het volume aan water. Voeg het zuiveringszout toe en laat ze een nacht bij kamertemperatuur weken.

Giet de erwten de volgende dag af. Doe ze in een grote pan en overgiet ze met vers koud water. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat ze 1 tot 1 1/2 uur zachtjes koken (soms hebben ze nog meer tijd nodig). Ze moeten echt gaar zijn, maar hun model behouden. Schep af en toe het schuim van het oppervlak. Misschien moet je soms ook wel wat kokend water toevoegen, zodat de erwten steeds onderstaan. Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij.

Doe de zoete aardappelen in een grote pan met 700 ml water, de boter, honing en zout. Breng het aan de kook en laat de aardappelen 35-40 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn en het grootste deel van de vloeistof is opgenomen. Schep ze halverwege de kooktijd om, zodat ze gelijkmatig kleuren. Neem ze van het vuur en houd ze warm.

Maak de saus voor de kikkererwten in de tijd dat de aardappelen koken. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en doe er uien, komijn- en korianderzaad in. Fruit alles al roerend in 5 minuten goudbruin. Roer de tomatenpuree 1 minuut door de uien en voeg de tomaten, suiker en gemalen komijn toe. Laat alles nog 5 minuten op halfhoog vuur pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Roer de spinazie door de tomatensaus, gevolgd door de gare kikkererwten. Roer alles door elkaar en laat het 5 minuten pruttelen. Proef nogmaals en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Serveer met een yoghurtsaus: neem hiervoor 100 gram Griekse yoghurt en klop hier een fijngehakt teentje knoflook, sap en geraspte schil van een citroen, 3 eetlepels olijfolie en 1 theelepel gedroogde munt door.

Schep de warme kikkererwten in een serveerschaal, verdeel de zoete aardappelen erop en bestrooi met de korianderblaadjes. Schep de yoghurtsaus erover en dien het gerecht meteen op.