Ingrediënten

  2 eetlepels poedersuiker
  3 eetlepels olijfolie
  1 kg kerstomaten
  zout en versgemalen zwarte peper
  300-400 ml water
  3 eetlepels rode wijnazijn
  1 eetlepel tomatenpuree
  1 teen knoflook, fijngehakt
  1/2 ui gesnipperd

Bereidingswijze

Nodig: staafmixer Voor ca 400 ml. Verwarm de oven voor tot 100 graden. Halveer de tomaten en leg ze op een bakplaat met de snijkant naar boven, strooi poedersuiker erover en kruid e met peper en zout. Bak ze circa 4 uur in de oven. Verhit de olie in een pan en fruit ui en knoflook, zonder ze laten verkleuren, tot ze zacht zijn. Doe de geroosterde tomaten, tomatenpuree, azijn en het water erbij en laat circa 15 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Mix tot een gladde ketchup en breng op smaak met peper en zout. Schenk de ketchup in een grondig schoongemaakte fles met een goed sluitende dop. De saus is 1 tot 2 weken houdbaar. Bewaar hem in de koelkast.