Ingrediënten

  125 gram bloem
  1 eidooier
  zout
  50 gram poedersuiker
  100 gram boter
  1 vanillestokje
  200 gram suiker

Bereidingswijze

Benodigdheden: bakpapier, vershoudfolie, uitsteekvorm. Voor 25 stuks: Doe de suiker met 3 eetlepels water in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel rustig pruttelen tot de siroop goudbruin kleurt. Roer het liefst niet, in ieder geval zo min mogelijk. Stop op tijd met verhitten, de karamel zal ineens snel bruiner worden. Bekleed een groot plat bord met bakpapier en giet de karamel erop zodat een dun laagje overblijft. Laat de karamel ongeveer een half uur afkoelen in de koelkast. Snij het vanillestokje open in de lengte en schraap het merg eruit. Snij de boter in blokjes en kneed de poedersuiker, een snufje zout en de eidooier erdoorheen. Neem de karamel uit de koelkast en breek hem in kleine stukjes. Kneed nu snel de bloem en de karamel door het deeg en verpak het in vershoudfolie. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dik. Steek met een uitsteekvorm koekjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes ca 15 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.