Ingrediënten

  50 ml (wittewijn) azijn
  1 komkommer
  300 gram pandanrijst
  1 citroen, schoongeboend
  100 ml ketjap manis
  1 eetlepel sambal
  2 eetlepels ketchup
  520 gram gerookte makreelfilet
  50 gram gebakken uitjes
  600 gram sperziebonen

Bereidingswijze

Nodig: ovenschaal Voor 4 personen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Snij de andere helft in parten. Meng het citroensap met de ketjap, sambal, ketchup en 50 ml water in de ovenschaal. Verwijder voorzichtig het vel van de makreelfilet en leg de vis in de ovenschaal. Zet ca. 25 minuten in het midden van de oven tot de saus gaat pruttelen. Keer de makreel na 12 minuten. Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in dunne plakjes en doe in een kom. Voeg de azijn en 50 ml water toe. Breng op smaak met zout en peper. Kook de sperziebonen beetgaar en giet af. Serveer de bonen, rijst, citroenpartjes en komkommersalade bij de makreel. Schep wat saus uit de ovenschaal over de makreel en bestrooi de rijst met de gebakken uitjes.