Ingrediënten
3 1/2 eetlepel sambal oelek
1 teen knoflook
125 gram rietsuiker
150 ml rijstazijn
1/2 blik kokosmelk (a 400 ml)
100 gram roze garnalen, fijngehakt
1 groot ei
2 sneden wit casinobrood
3 eetlepels ketjap manis
150 gram pindakaas met stukjes noot
1 bosui, in ringetjes
4 eetlepels zonnebloemolie
1 kg half-om-half gehakt
75 gram ongezouten cashewnoten, fijngehakt
Bereidingswijze
Voor 8 personen. Breng voor de zoetzure sambalsaus de rijstazijn en suiker aan de kook. Los de suiker al roerende op. Pers de knoflook boven de suikersiroop en voeg 2 eetlepels sambal toe. Laat de siroop 3-4 minuten flink doorkoken. Check of de saus de gewenste dikte heeft door een druppel op een koud bordje (bijvoorbeeld uit de koelkast) te laten vallen: de druppel mag niet meer uitvloeien. Verwarm de kokosmelk met de pindakaas en roer glad. Neem de saus van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Breng op smaak met 2-3 eetlepels ketjap en 1-2 eetlepels sambal. Snij de korsten van het brood en maal de sneetjes fijn in de keukenmachine. Kneed het broodkruim, het ei, de rest van de ketjap en sambal met de garnalen en noten door het gehakt. Vorm er met vochtige handen ca. 40 gehaktballetjes van. Verhit de olie in 2 koekenpannen. Bak de gehaktballetjes in 15 minuten goudbruin en gaar. Vorm op een schaal een flinke toren van de gehaktballetjes en bestrooi met bosui. Serveer warm of koud met de 2 sauzen.
Recente reacties