Ingrediënten

  450 gram gedroogde witte bonen of tuinbonen
  125 gram bacon, in kleine blokjes
  500 gram chorizo worst(en)
  zout en versgemalen peper
  1 laurierblad
  2 tenen knoflook
  2 uien, gehakt
  3 eetlepels fijngehakte verse munt
  1,25 dl water of bouillon
  1,25 dl droge witte wijn
  3 tomaten, ontveld, ontzaad en fijngehakt
  1 theelepel paprikapoeder
  3 tenen knoflook, fijngehakt

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Doe de bonen in een kom en giet er zoveel water bij dat ze onder staan. Zet een nacht in de koelkast. Giet de bonen af en doe ze in een grote pan. Voeg 1 van de uien, de 2 tenen knoflook en het laurierblad toe en giet er zoveel water bij dat alles onder staat. Breng aan de kook, leg het deksel schuin op de pan en laat 1 uur sudderen tot de bonen gaar zijn. Giet de bonen af, gooi het laurierblad weg en breng op smaak met peper en zout. Doe de worst(en) intussen in een koekenpan en prik ze een paar keer in met een vork. Doe wat water in de pan, leg het deksel er op en laat de worsten ca 8-10 minuten zachtjes stomen tot ze gaar zijn. Neem de pan van het vuur, laat de worsten even afkoelen en snij ze dan in stukken. Giet zoveel olie in een grote pan dat de bodem bedekt is. Doe er de bacon in en bak 5-8 minuten tot de stukjes knapperig zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe in een kom. Doe de overgebleven ui in de overgebleven olie in de pan en fruit die in 10 minuten gaar en glazig op een middelhoog vuur. Voeg de gehakte knoflook, wat paprikapoeder en de tomaten toe en roerbak 3 minuten. Voeg het water of de bouillon, de wijn, de worst, de bacon en de munt toe en laat 10 minuten onafgedekt sudderen. Voeg de gekookte bonen toe, leg het deksel op de pan en laat 10 minuten op laag vuur sudderen tot alles warm is. Breng zonodig op smaak met zout en peper. Serveer met knapperig brood.