Ingrediënten

  5 plakjes bladerdeeg (diepvries), bijna ontdooid
  6 eetlepels olijfolie
  500 gram rundergehakt
  1 ui, fijngesneden
  2 stevige appels
  15 gram verse basilicum, fijngesneden
  zout en versgemalen peper
  1/2 krop ijsbergsla
  sap van 1/2 citroen

Bereidingswijze

Voor 4 personen.
Extra benodigdheden: quichevorm van 24 cm doorsnede, ingevet, steunvulling.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol het deeg uit tot een ronde lap van 28 cm doorsnede. Bekleed de vorm met het deeg en druk de randen goed aan. Leg er een flink stuk bakpapier op en vul de vorm met de steunvulling. Bak de bodem ongeveer 10 minuten in het midden van de oven. Neem het bakpapier en de steunvulling eruit.
Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie en bak hierin het gehakt met de ui in 3 tot 4 minuten al omscheppend rul. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij elke appel in 12 partjes. Schep de helft van de basilicum door het gehakt. Voeg zout en peper naar smaak toe en verdeel het gehaktmengsel over de taartbodem.
Leg de appelpartjes met de bolle kant naar boven op het gehakt. Bestrooi ze met zout en peper en bestrijk ze met 2 eetlepels olijfolie. Schuif de vorm 1 richel onder het midden in de oven en bak de taart in 20 minuten goudbruin en gaar. Snij de ijsbergsla in grove repen. Klop het citroensap met 3 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak tot een dressing en schep de ijsbergsla erdoor. Strooi de rest van het basilicum erover en serveer de taart met de salade.