Ingrediënten

  200 gram cantharellen of kastanjechampignons, schoongemaakt
  milde olijfolie
  2 rode uien
  75 gram gedroogde vijgen
  4 tenen knoflook, in hele dunne plakjes
  1 bosje oregano
  4 entrecotes, op kamertemperatuur
  scheut port

Bereidingswijze

Voor 4 personen. Voorbereiden: Kan vanaf 1 dag van tevoren, begin in elk geval 45 minuten van tevoren. Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan en bak de knoflook goudbruin. Laat de knoflook uitlekken op keukenpapier. Bewaar in een goed afgesloten bakje. Snij intussen de rode uien in flinterdunne halve ringen. Bak ze in een flinke scheut olijfolie met wat zout op laag vuur in 10 minuten zacht en transparant. Snij de vijgen heel fijn en de paddestoelen grof. Voeg de paddenstoelen toe aan de uien en bak 5 minuten. Voeg nu de vijgen toe en een scheutje port. Bak nog 10 minuten op laag vuur en breng op smaak met zout en peper. Bereiden: Begin 15 minuten van tevoren. Bestrooi de entrecotes ruim met zwarte peper en zout. Pluk de blaadjes oregano, hak ze grof. Verhit de grill- of koekenpan op hoog vuur met 2 eetlepels olijfolie. Bak de entrecotes aan beide kanten 2-3 minuten. Draai voor medium of well done het vuur lager en laat het vlees nog even doorgaren. Haal uit de pan en hou warm onder folie. Roer de oregano en knoflook door de paddenstoelen-vijgensalsa. Serveer de entrecotes met de salsa. Lekker met geroosterde bosui en aardappelpuree met zure room en veel zwarte peper.