Ingrediënten

  300 gram worteltjes
  1 eetlepel grove mosterd
  versgemalen zwarte peper
  1,5 dl droge witte wijn
  4,5 dl kippenbouillon
  2 kg ontbeende kalkoenkroon
  2 eetlepels mierikswortelcr?me
  5 eetlepels rode bessen gelei

Bereidingswijze

Hoofdgerecht voor 6 personen.
(Kalkoenkroon is een schoongemaakte kalkoen waarvan ook de botten zijn verwijderd).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kruid de kalkoenkroon rondom goed met peper en leg die in een diepe ovenbestendige braadpan. Zorg dat er rondom de kroon zeker 4 cm vrij blijft.
Breng in een steelpan de bouillon aan de kook en giet die bij de kalkoen. Bedek de kalkoen losjes met aluminiumfolie en schuif de braadpan in de hete oven. Meng intussen in een kom de mosterd met de mierikswortelcr?me en de rode bessengelei tot een niet te compacte pasta. Haal na een uur de braadpan voorzichtig uit de oven, neem de folie weg, giet voorzichtig het braadvocht af en vang dit vocht op in een schaal. Zet de oven op 200 graden.
Maak de bindtouwtjes los en smeer de glaceerpasta uit over de hele kalkoen (behalve de onderzijde). Zet de braadpan met de kalkoenkroon voorzichting terug in de oven voor nog eens 30-40 minuten totdat de buitenzijde een mooie kleur heeft gekregen maar niet zwart is geblakerd. Bedruip de kalkoen elke 15 minuten met het nu vrijgekomen bakvocht. Als er het laatste half uur te weinig of geen braadvocht meer is vrij gekomen, giet dan voorzichtig wat water bij de kalkoen. Pas op voor spatten!!
Haal de kalkoen uit de oven en wikkel die in aluminiumfolie. Voeg het eerder opgevangen braadvocht opnieuw toe aan de pan, roer de aanbaksels los en reduceer deze saus tot ongeveer de helft. Zeef de saus en giet over in een juskom. Direct serveren.